Moğolistan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı'ndan İKÇÜ'ye Ziyaret

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde İKÇÜ-Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü, Moğolistan Kültürel Miras Merkezi ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliği; Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı ve Türk Dil Kurumunun destekleriyle düzenlenen “Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği Çalıştayı” için İzmir'de bulunan  Moğolistan  Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Din Politikaları Başdanışmanı Bum-Ochir Dulam İKÇÜ'yü ziyaret etti.

İKÇÜ Rektör Yardımcıalrı Prof. Dr. Yasin Bulduklu ve Prof. Dr. Muhsin Akbaş tarafından İKÇÜ Rekörlük binasında ağırlanan Bum-Ochir Dulam'a Moğolistan Kültürel Miras Merkezi Müdürü Enkhbat Galbadrakh, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şaban Doğan ve İKÇÜ-MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Ankhbayar Danuu eşlik etti.

Köklü Tarihsel Yakınlığımızı İşbirliklerimize de Yansıtmalıyız

Moğolistan ile akademik işbirlikleri yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bulduklu İKÇÜ tarafından Moğolistan’da yapılan çalışmaların geçmişi hakkında bilgi verdi. Bu organizasyonların gelecekte daha büyük işbirliklerine zemin hazırlayacağına inandığını ifade eden Prof. Dr. Bulduklu "Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın üniversitemize tevdi ettikleri görev ve Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Saffet Köse hocamızın bizzat takibi ve çabaları sayesinde Moğolistan’daki üniversitelerle önemli işbirliklerini hayata geçirdik. Ata yurdunda tarihimizin izlerini araştırmaya yönelik önemli çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Prof. Dr. Şaban Doğan Hocamızın disiplinli çalışması, özverili çabaları ve Moğolistan’da işbirliği yaptığımız Kurumlarla kurduğu yakın ilişkiler ve samimi dostluklar sayesinde Moğolistan ile işbirliklerimizi ileri boyutlara taşımaya doğru giden bir yolu açtık. Ata yurdumuzda çalışmalar yapmak ve geçmişimizin gün yüzüne çıkarılması için çaba sarf etmek son derece önemli. Üniversite olarak Moğol kardeşlerimizle ilişkilerimizin ortak geçmişten işbirlikleriyle taçlandırılmış geleceğe doğru dönüşmesine ve açılış konuşmasında Prof. Dr. Ruhi Ersoy Hocanın ifade ettiği emmioğlu hukukunun gereklerinin yerine getirilmesine yönelik adımlara da odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Üniversitemizi ziyaretiniz münasebetiyle Sayın Rektörümüz adına kıymetli heyetinize şükranlarımı sunuyorum" dedi. 

Ziyarette konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş ise alınan mesafenin takdire şayan olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akbaş "Açılış oturumunda gördüklerim beni çok heyecanlandırdı. Üniversite olarak çok boyutlu bir alanda verimli çalışmaları yapmış olmaktan gurur duydum. Moğol tarafının, bizim heyetimizin ve akademik katkı sunmak üzere çalıştaya katılanların istekliliği gelecek açısından umut verici. Türk ve Moğol araştırmacıların ortak yürüttükleri çalışma ve projelere zemin oluşturacak sonuçların vesilesi olmasını diliyor, ilişkilere katkıda bulunmasunu temenni ediyorum" dedi.    

Hayalden Kültürel Diplomasiye

Moğolistan Devlet Üniversitesinde başlayan ve Türk dili, kültürü ve tarihinin Moğolistan'da izini sürmeye odaklanan bir hayalin Prof. Dr. Şaban Doğan ve Dr. Ankhbayar Danuu’nun ortak çabalarıyla ülkeler arası işbirliğine dönüştüğünü ifade eden Moğolistan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Din Politikaları Başdanışmanı Bum-Ochir Dulam "Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın çok önemsediği iki ülke arasındaki akademik işbirliğini Moğolistan’daki Türk dönemi eserlerinden başlatığ her iki ülkede de ortak yüzey araştırmaları yapma seviyesine ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Van Aladağ'daki İlhanlı Dönemi saray kalıntılarını bulmak amacıyla iki Üniversite (İKÇÜ-MUIS) ortaklığında bir yüzey araştırması başlamak üzere. T. C. Kültür Bakanlığından alınan izinle ve İKÇÜ-MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsünün koordinasyonunda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi öğretim üyeleriyle Moğolistan Devlet Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü öğretim üyelerinden oluşan araştırma ekibi 5 Haziran 2022 tarihinde sahada çalışmaya başlayacak. Bu Moğolistan için tarihi bir adımdır. İki ülke arasındaki akademik işbirliğinin Türkiye’deki ortak çalışmalarla daha da genişlemesi iki ülke ilişkileri bakımından çok mühimdir. Başlangıçta bir hayal ile atılan ilk adımın ülkeler arasında diplomatik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan bir boyuta ulaşmış olmasından dolayı son derece mutluyuz. Ortak geçmişimizden aldığımız güçle akademik ve diplomatik ilişkilerde birlikte daha büyük adımlar atma arzusundayız. Bu konuda kararlıyız. Ben bu adımların atılması için gayret sarf eden, emek veren Rektör Sayın Prof. Dr. Saffet Köse'ye ve yönetimine çok teşekkür ediyorum” dedi.

İki Üniversite Rektörleri Arasındaki Uyum Yolumuzu Açtı

Derin ortak tarihî köklere sahip olunması ve uzun yıllar iç içe, bir arada yaşanmışlıkların getirdiği yakınlık sayesinde iki ülke arasındaki akademik işbirliklerinin üst seviyelere çıkarılması hayalinin gerçekleştirilmesinin çok da zor olmadığını ifade eden Prof. Dr. Şaban Doğan; ortada bir başarı olduğunu ve bunun ekip çalışmasıyla mümkün kılındığını ifade etti. Prof. Dr. Doğan, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile Moğolistan Devlet Üniversitesinin eski Rektörü Prof. Dr. Tömörbaatar Yadmaa arasındaki uyumun ilişkilerin bu noktaya ulaşmasında önemli katkısı olduğunu söyledi. Moğolistan Devlet Üniversitesinin hâlihazırdaki Rektörü Prof. Dr. Ochirhuyag Bayanjargal’ın da iki üniversite arasındaki akademik ilişkilerin geliştirilmesi çalışmalarına destek verdiğini ifade eden Prof. Dr. Doğan "İki rektörün kararlı duruşu bir hayalle çıktığımız yolda gerçeklerin hayalleri aşması sonucunu doğurdu ve en büyük motivasyonumuz oldu. Her iki rektörümüzün teşvik ve destekleriyle Türkoloji sahasındaki işbirliklerimizle Türkiye üniversiteleri arasında saygın bir noktaya ulaştık. Türkolojiye dair en eski eserlerin membaı olan bir coğrafyada sadece Türk dili, arkeolojisi ve tarihi sahalarında değil sağlık, ilahiyat, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ve Mongolistik gibi farklı disiplinlerde de Moğolistan coğrafyasındaki uluslararası işbirliği çalışmalarımıza destek veren herkese teşekkür ediyorum. Moğolistan’da Moğolistan Devlet Üniversitesi, Moğolistan Kültürel Miras Merkezi gibi prestijli kurumlarla işbirliği içerisinde birincisini Üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz ‘Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği’ çalıştaylarının ikincisi Ağustos ayında Moğolistan’da düzenlenecek. Her iki taraftan aldığımız destek en büyük motivasyonumuz. Bu vesileyle yolbaşçımız, Rektörümüz Prof. Dr. Saffet Köse’ye; Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut’a; SBBF Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe’ye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum " dedi. 

Ziyaret günün anısına karşılıklı hediye takdimleri ile sona erdi. 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat